Synchro Turnhout, toen Margaux erover van wal stak begonnen haar ogen te fonkelen en was ze niet meer te stoppen. Margaux Anthonissen (25 jaar) werkende te Hasselt, wonend te Antwerpen en schaatsend in Turnhout. Schaatsend? Ja, Margaux stamt uit een echt schaatsgezin. Het leven van haar gezin speelt zich grotendeels af op het ijs. Zowel mama als zus trekken net als Margaux de schaatsen regelmatig aan. En wanneer we wat dieper graven in het verhaal van Margaux blijkt al snel dat die liefde voor het ijs niet zomaar een liefde is. Hier gaat het om een passie, een levenswijze als het ware.

Samen met haar zus maakt Margaux al jaren deel uit van een kunstschaatsgeheel. Ze zijn samen aangesloten bij Synchro NOT (Nieuw Olympia Turnhout). Margaux maakt deel uit van team Xinthia waarvan ze zelfs Captain is. Ze wordt er gecoacht door Nathalie De Swart (Bel) en Danielle Spijkers (Ned).

Dat kunstschaatsen lang geen evidente sport is blijkt al snel wanneer Margaux vertelt over het harde trainingsregime én het feit dat alles zelf gefinancierd dient te worden. Op haar 14e had Margaux er zelfs even genoeg van en heeft ze alles serieus teruggeschroefd. Elke dag trainen en naar de fitness wanneer de anderen pauze hadden op school, het werd haar allemaal even teveel.

Maar uiteindelijk bracht de schaatsmicrobe haar toch terug op het ijs. Zo was ze in april van dit jaar nog actief op het WK met het Belgisch team ‘Phoenix’ in Stockholm. Zo’n team bestaat uit maar liefst 23 schaatsers waarvan er 16 op het ijs en dit geheel vanaf de zijlijn nog eens aangestuurd door 5 coaches. Het resultaat was een knappe 17e plaats. Met 105 punten eindigden ze zelfs voor Nederland en dat is een unicum. Dat alles volledig op eigen kracht. Want om alles te financieren organiseerde Margaux met haar team meerdere verkoopacties en lanceerden ze zelfs een promofilmpje. Veel steun uit andere hoek moeten ze (voorlopig) niet verwachten.

Bij haar club in Turnhout helpt Margaux inmiddels zelfs vrijwillig bij het dagdagelijkse bestuur. Ze ondersteunt in alles rond Social media, Websitebeheer, PR, Management en Sponsoring. Zo’n 150 leden telt haar club intussen, lang niet slecht voor een schaatsclub. Margaux is enorm gedreven in wat ze doet. Zo lanceerde ze al initiatieven rond Schaatsen na School en een project rond G-Sporten. Ook op haar werk bij Cegeka in Hasselt is sport de rode draad. Ze staat er in voor alles wat met bewegen en sport te maken heeft. Haar collega’s meer laten bewegen en een gezondere werksfeer creëren is haar missie daar. 

Buiten al deze activiteiten heeft Margaux intussen ook een instructeur B cursus succesvol afgerond. Zo is ze nu ook docent voor het VTS. Maar zelfs dat kon haar ambitie niet stoppen en zo is Margaux zelfs actief als assistent-coach. “Ik wil een belangrijke rol spelen in de sportwereld. Ik heb zelf veel kansen gekregen dankzij sport, zo ook bij mijn werkgever Cegeka. Het WK was veruit mijn mooiste moment: presteren met zo’n droomteam voor stampvolle tribunes… Het kippenvel kwam lang niet alleen door het ijs. En daarom wil ik zoveel mogelijk terugdoen. Daar plooi ik me dagdagelijks dubbel voor.”

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply